Hoe word je een heer/ dame in het verkeer?

5 jaren geleden door Yvonne Gevers Terug naar blog items

In het verkeer lopen de spanningen en irritaties nogal eens hoog op en niet iedereen is voldoende uitgerust en ontspannen vertrokken. Dit resulteert dagelijks in kleine, maar ook grotere uit de hand gelopen incidenten. Met veel leed en kosten als gevolg...

Dit weekend was het behoorlijk raak:

 • Een 30 jarige man is dit weekend verongelukt nadat hij boos bij zijn familie vandaan was gereden.
 • Een 31-jarige automobilist uit Denekamp is, waarschijnlijk na een verkeersruzie, vrijdagavond met zijn auto meerdere malen over de kop geslagen en in de middenberm beland.
 • Een verkeersruzie heeft zaterdag geleid tot een gewonde en twee arrestaties.

Ik weet het nog goed en inmiddels is het al heel wat jaren geleden: Mijn rijbewijs net gehaald. Op een mooie zonnige middag reed ik in Groningen voor het station langs, en wil ik rechtsaf slaan richting de binnenstad. Met enige haast welteverstaan. Het stoplicht stond op rood, dus moest ik remmen en stil staan. Na luttele seconden sprong het stoplicht op groen, maar de auto voor mij trok niet op. Ik begon ongeduldig te worden en dacht; "Schiet toch eens op….". Vervolgens drukte ik op de claxon, nog geen beweging. De eerste verwensingen en onaardige gedachten naar de persoon voor mij kwamen opzetten. En ik drukte nogmaals op de claxon, wederom geen verandering….. Totdat ik besloot eens om mij heen te gaan kijken. Ik zag dat de brug die na de afslag kwam omhoog stond. Mijn irritatie was ineens verdwenen en omgeslagen naar schaamte, blozende wangen en een schuldig gevoel.

Hoe vaak heb jij je geïrriteerd, boos, woedend of agressief gedragen of heeft een ander dit aan jou laten merken in het verkeer? Ik weet zeker dat jij op dit moment de nodige voorvallen kunt beschrijven die je zelf hebt meegemaakt, of in je omgeving het gehoord. Te weinig wordt er gerealiseerd dat je altijd een keuze kunt maken. In mijn geval kwam ik door verder te kijken erachter dat de persoon voor mij niet verder kon rijden. Een verontschuldigend gebaar was wel het minste wat ik kon doen.

Je boosheid of woede op zich is niet direct een probleem, als jij je boosheid, of woede uit op ongepaste manier en jij je boosheid niet onder controle weet te krijgen wordt het een probleem.

Waardoor ontstaat boosheid en agressie in het verkeer?

Boosheid in het verkeer ontstaat zowel door persoonlijke kenmerken als door de verkeerssituatie. Er bestaan om te beginnen persoonlijke verschillen in de mate waarin iemand geneigd is om emotioneel te reageren; ook in het verkeer gaat dit op. Mensen die de neiging hebben om in het algemeen boos of agressief te reageren, rapporteren vaker boosheid en ook ergere boosheid in het verkeer. Emoties kunnen al vóór de verkeersdeelname zijn ontstaan, of tijdens de verkeersdeelname opkomen. De aanleiding verschilt bovendien per emotie. Zo zal blijdschap meestal niets te maken hebben met de verkeerssituatie, terwijl verbazing, boosheid en angst vaker met het verkeer te maken zullen hebben.

Met betrekking tot de verkeerssituatie wordt vaak genoemd dat verkeersagressie toeneemt in situaties waarin de eigen belangen belemmerd worden en er frustratie ontstaat. Denk daarbij aan files, lange wachttijden voor een rood licht, of overtredingen van anderen die hinder veroorzaken. Ten slotte blijken anonimiteit en het gebrek aan directe communicatiemogelijkheden van autobestuurders bij te dragen aan verkeersagressie.

10 tips ter voorkoming:

 1. Stel jezelf de vraag: staat er in je cv flexibel en stressbestendig?
 2. Geef het goede voorbeeld.
 3. Accepteer dat anderen ook fouten kunnen maken
 4. Laat je niet kennen en ga niet terug jennen ( dus niet bumperkleven, moedwillig op de rem trappen, vinger omhoog steken, schelden enzovoort…..)
 5. Ga de ander observeren in plaats van veroordelen. ( Handig voor mocht het wel uit de hand lopen. Kleur auto, fiets, bus, motor, enzovoort, kenteken, kleding overige passagiers.)
 6. Vaker een duidelijk sorry gebaar maken.
 7. Concentreer je op je hoofdtaak: veilig aankomen op je bestemming.
 8. Focus je enkel op het verkeer en niet op je telefoon, invoeren van navigatie, make-up en andere zaken tijdens deelname in het verkeer.
 9. Vertrek tijdig en accepteer dat sommige mensen alle tijd hebben.
 10. Bij irritatie: stop, breng je eigen spanning onder controle, handel als je weer logisch kunt denken.

Geef jij extra gas of ben jij in staat om op je eigen rem te trappen?